Sodronyzománcos ezüst ékszerek készítésének fázisai - Rácz Erika

Sodronyzománcos ezüst ékszerek készítésének fázisai

2022. 06. 07. | Frissítve: 2022. 06. 07. 11:55

Sodronyzománcos ezüst ékszerek készítésének fázisai

Jelen híradásomban bemutatom, hogyan készül a sodronyzománc ékszerszett. A munkafolyamatot a zománcozás előtti állapotig vezetem végig.

A sodronyzománc technika a rekeszelt zománcok egyik típusa. A rekeszeket nem fémszalagok alkotják, hanem sodrony. A sodrony szó a zománctechnika elnevezésében a sodratra utal, melyet egy vagy több vékony huzalból alakítunk ki. Más néven kordírdrótnak is nevezik.
A sodronyzománc ékszer tervezésénél tekintettel kell lenni arra, hogy a sodronyból éles szögben megtört formát nem lehet kialakítani. Inkább egyszerű, lekerekített formákra érdemes törekedni.
Fontos figyelni a rajzolat gazdagsására, sűrűségére és a sodrony vastagságára. Minél sűrűbb a mintázat, annál vékonyabb rekeszeket igényel.

A képek az ékszerkészítés néhány fázisát mutatják be a díszítmény elkészítésétől a zománcozás előtti állapotig. A sodronyhálót a tervrajz alapján fogókkal hajlítottam meg. Ezt követte az alaplemezre való forrasztás majd domborítás és a forma körbefűrészelése. A színezés a tervek szerint a fehér szín két árnyalatával fog történni.


Cimkék: ezüst

Gyors szállítás

Rendeljen most!
 

Ezüst ékszerek

Ingyenes díszcsomagolással.
 

20 éves

szakmai tapasztalat
REA 2004. Bt. | 06-30-542-5598 | 4100 Berettyóújfalu, Tompa Mihály utca 3. Impresszum