Egy míves kiegészítő a múltból: díszgomb - Rácz Erika

Egy míves kiegészítő a múltból: díszgomb

2023. 03. 13. | Frissítve: 2023. 03. 13. 09:49

Egy míves kiegészítő a múltból: díszgomb

A díszgomb egy méltatlanul háttérbe szorult kiegészítő. Különleges és értékes darabot keres? Ötvös művész készítette pitykéket talál a webshopban

Pityke vagy gomb? Egy kis időutazás

A díszgomb, eredeti nevén pityke vagy pitykegomb a magyar népviselet jellegzetes kiegészítője. Hagyományosan a férfi ruházat része volt, a felsőruházat gombjait alkotta. A kezdetben gömb alakú, később kissé megnyúlt, ellaposodott formával rendelkező füles gomb a huszárok dolmányán is megjelent. A vidéki parasztság, a pásztorok viseletében is jelen volt a pityke. A díszesebb változatokból külön, esküvőre készült darabok is felkerültek az alkalmai viseletekre, a vőlegények ruháira.

A gomb alapanyaga többféle is lehet, réz, ón, ólom vagy ezüst. Léteznek bizonyos tájegységeknek megfeleltethető pitykék, de olyanok is, amik tájegységtől függetlenül, mindenhol fellelhetőek voltak.

A díszgomb nem merült a feledés homályába

Ma is jelen van a férfi öltözék részeként a pityke vagyis díszgomb. Elsősorban az elegáns megjelenéshez veszik elő, férfi ingek kiegészítőjeként. A kétféle díszgomb közül a félbevágott gömbhöz hasonló változat akár mandzsettagomb helyettesítőjeként is megállja a helyét. Kerülhet ingujjra is gombként.

A mandzsetta gomb az elegáns férfi ruházat kedvelt és ma is használt eleme. A pityke is hasonlóan kifinomult, szép darab, ami az ingujjat díszítheti. Stílusos férfi ékszernek is beillő díszgombokból megújuló kínálattal rendelkezünk.

Az egyedi készítésű, tradicionális népi motívumokból merítő díszítést kapott gombokból is talál választékot, ha az ékszer webshopunkban körülnéz. Ezek a díszes, igényes kidolgozású és egyedi mintát kapott kiegészítők elsősorban férfiaknak készültek. Semmi akadálya annak, hogy kreatívan felhasználva, női vagy akár gyermek kiegészítők váljanak belőlük. Vékony láncra fűzve, függőként is viselhetőek vagy női blúzon is helyet kaphatnak. A díszgombokat ajánljuk még néptáncosok ruházatának autentikus kiegészítőjeként is. 

A webshopban kapható díszgombokról további tájékoztatást nyújtunk a honlapon közzétett elérhetőségek egyikén.


Cimkék: díszgomb

Gyors szállítás

Rendeljen most!
 

Ezüst ékszerek

Ingyenes díszcsomagolással.
 

20 éves

szakmai tapasztalat
REA 2004. Bt. | 06-30-542-5598 | 4100 Berettyóújfalu, Tompa Mihály utca 3. Impresszum