Díszgombok modern és tradicionális öltözetekhez - Rácz Erika

Díszgombok modern és tradicionális öltözetekhez

2024. 04. 22. | Frissítve: 2024. 04. 22. 11:02

Díszgombok modern és tradicionális öltözetekhez

A díszgombok tradicionális változatát a pitykék jelentik. Mi az a pityke és milyen alkalomhoz illik a viselése ennek a gombnak?

Mi az a pityke?

A pityke gomb annak sem ismeretlen kiegészítő, aki egyébként nem hord pitykével díszített ruhát. Ez a díszgomb a népművészetből érkezett, a paraszti férfi ruházaton kapott helyet. Alapvetően fémből állították elő, rézből formálták meg. Több változata is készült, az egyik a laposabb, félgömb alakú füles gomb, a másik a jellegzetes egres formát kapott, díszes gomb.

Ma is készül pityke, a réz alapanyagon kívül még ezüstből, ónból is, illetve ólomból és egyéb fémekből, kézzel formázzák a mesterek. A füles fémgomb üreges, a domború része különféle díszítéseket kaphat. Népszerű az egres formájú, a tetején virágszirmokkal díszített füles gomb.

Érdekesség, hogy eredetileg a füles díszgombot nem felvarrták, hanem átnyomták a természetes anyagon és annak a hátulján rögzítették különféle szálakkal. A gombok a hazai tájegységeken több helyen is fellelhetőek a népviselet részeként, területenként eltérő díszítéssel. A gomb, mérete, anyaga és díszítése alapján státusz szimbólumként is funkcionált.

A pityke ma is ismert

Ki visel ma pitykét? A pityke értelemszerűen a népviselethez kapcsolódik, ezért viselik néptáncosok, de akár a hagyományoknak hódoló pásztorok is. A népviselet ihlette, modernebb ruhadarabokon, például mellényeken is szépen mutat egy ízléses díszgomb.

Ajánlott ötvösmester által tervezett és kézzel készített díszgombokat beszerezni, hiszen ezek a kiegészítők aprólékos munkával előállított, részletgazdag és minőségi gombok. Saját részre kiváló választás egy ilyen gomb készlet, de még jobb ötlet ajándékba rendelni belőle valamilyen jeles alkalomra.

A népművészet által inspirált ékszerek mellett hagyományos stílusban készült díszgombokból is tudnak válogatni a vásárlók. Az ékszer webáruházba érdemes rendszeresen benézni, mert egyes termékek kedvezményes áron kaphatóak. A kérdésekkel, kérésekkel nyugodtan forduljon hozzám bizalommal, a honlapon feltüntetett elérhetőségek egyikén!


Cimkék: díszgomb, pityke, ékszer webáruház

Gyors szállítás

Rendeljen most!
 

Ezüst ékszerek

Ingyenes díszcsomagolással.
 

20 éves

szakmai tapasztalat
REA 2004. Bt. | 06-30-542-5598 | 4100 Berettyóújfalu, Tompa Mihály utca 3. Impresszum