A "Tengerszem titka" gyűrű története - Rácz Erika

A "Tengerszem titka" gyűrű története

2023. 02. 01. | Frissítve: 2023. 02. 01. 10:06

A

"Ékszerekben tovább élő népművészet" címmel 2020-ban nyerte el Rácz Erika a Magyar Művészeti Akadémia 3 évre szóló ösztöndíját. Az alkotás előre meghatározott program szerint folyik azóta is, a munkatervet természetesen az alkotó álmodta meg. Most került sor a "Tengerszem titka" elnevezésű gyűrű elkészítésére. 

"Ékszerekben tovább élő népművészet" címmel 2020-ban nyerte el Rácz Erika a Magyar Művészeti Akadémia 3 évre szóló ösztöndíját. Az alkotás előre meghatározott program szerint folyik azóta is, a munkatervet természetesen az alkotó álmodta meg. Most került sor a "Tengerszem titka" elnevezésű gyűrű elkészítésére. A gyűrű ötlete egy meséből indult el, melyet az alkotó gyermekének olvasott évekkel ezelőtt. Már akkor elhatározta, hogy ebből egyszer ékszert fog tervezni és most végre eljött az ideje. A mese az Erdélyi Csomád-hegység két krátertaváról, a mohos tőzeglápban élő tündérvilágról szól. A lenyűgöző természeti képződmény Jókai Mórt is megihlette, a Tengerszem tündére című mesét 1854-ben írta, itt olvasható: https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Jokai-jokai-mor-osszes-muvei-1/elbeszelesek-B511/a-tengerszem-tundere-C193/ Érdemes időt szánni rá, mert a sorokat olvasva  mozifilmszerűen elevenedik meg előttünk a tó mesés világa. 
Az ékszer formájának kialakítása a székely kapuk mintázata alapján indult el. Egy olyan folyondár minta volt a kiinduló alap, amely nem azonos mintákat ismétel, hanem minden visszaforduló indának más virága terem. Ez a mohos tőzegláp változatos növényvilágára utal, melyben olyan növények is élnek, melyek már a jégkorszak idején is jelen voltak a földünk flórájában. A gyűrűn végigfutó inda egyes részeken kis csepp alakban visszafordul, bezáródik, így adva helyet a kék tűzzománcnak, ami a tőzeglápból előbukkanó kerek vízfelületeket jelképezi, a kis ablakocskákat, melyeken keresztül a napfény bejuthat a víz mélyére.
A gyűrű alapanyaga ezüst, az első darab mérete 54-es, de az ösztöndíjprogram végén igény szerint más méretben is készülni fog. Az indadíszítmény háttere antikolt, egyes részeken zománcozott.


Cimkék:

Gyors szállítás

Rendeljen most!
 

Ezüst ékszerek

Ingyenes díszcsomagolással.
 

20 éves

szakmai tapasztalat
REA 2004. Bt. | 06-30-542-5598 | 4100 Berettyóújfalu, Tompa Mihály utca 3. Impresszum