Mezei katáng szett - Rácz Erika

Mezei katáng szett

85 000 Ft.-

Készlet (rövid szállítási idővel rendelhető): 1 db

Alapanyag: ezüst 925, A díszítmény mérete: fülbevaló: 14 mm, medál: 21 mm.A szettből összesen 2 db készült munkaigényessége miatt. Az ékszer a Magyar Művészeti Akadémia által támogatott 3 éves  ösztöndíj programban jöhetett létre. Ösztöndíjas munkám harmadik (2. év/3. harmad) szakaszában a népművészetünk azon a formai megoldásait kutattam, melyek domborműszerűen, vagy szoborszerűen átírhatók ékszerré, például az egyszínű hímzésmintákat, a székely építészet és fafaragás gyönyörű alkotásait. Kerestem az őshonos növényvilág azon fajtáit, melyeket népi gyógyászatban használtak, vagy olyan hiedelem kötődik hozzájuk, ami a mai kor embere számára is hordoz értéket, üzenetet. A 2022-es év júniusában részt vettem egy pásztortalálkozón a Hortobágyon, ahol alkalmam nyílt tanulmányozni a táj őshonos állat- és növényvilágát és a pásztorhagyományokat. Egy nagyon hasznos könyvhöz is hozzájutottam, ami néprajzi pontossággal idézi a pásztoroknak a növényvilágról szóló jelen ismereteit, és egy szerencsés véletlen a szerzőt, Molnár Zsoltot is a kiállítóstandomhoz vezérelte. A Hortobágy pásztorszemmel című, A puszta növényvilága alcímű munkáját 2012-ben adta ki a Hortobágy Természetvédelmi Közalapítvány. Ez a mű lett a forrása a növényvilág által ihletett ékszerekkel folytatott munkámnak. A könyvben bemutatott növények közül a mezei katáng keltette fel a figyelmemet, mert ez nem csak egy gyógynövény, hanem a nyári napfordulót is jelzi virágzásával, ahogy Molnár Zsolt lejegyezte a pásztorok megfigyeléseit: „ha kinyílik, rövidülnek a napok, megette a fene az egészet, attól kezdve hosszabbodnak az iccakák, azaz nyúlik az éccaka, rövidül a nap”. Véleményem szerint a napforduló az emberi élet sokféle szegmensével párhuzamba állítható, a mai kor embere számára is hordoz üzenetet. A növény ékszerré formálásával szeretnék emlékezni a pásztorok bölcsességére, a természettel kapcsolatos ismereteik gazdagságára. A virág megformálását az ékrovással létrehozott rozettához hasonló formára terveztem, de nem geometrikus jelleggel. Enyhén homorú, tűzzománccal színezett formát készítettem. A virágnak 12 szirmot adtam (bár az eredetinek sokkal több van), nem törekedtem élethű másolatra, szerettem volna szimbolikusan az év 12 hónapjára utalni, melyet a napfordulók osztanak két szakaszra.

Karbantartása:
A levegő pára és kéntartalmának köszönhetően az ezüst tárgyaink felületén barnás, majd feketés elszíneződés jelenik meg, ezért ajánlott azt ezüsttisztító-kendővel rendszeresen áttörölni. Használaton kívüli ezüst ékszereinket légmentesen zárható műanyag tasakban érdemes tárolni.
A tűzzománc tulajdonságai:
A tűzzománc alapanyagát tekintve valójában üveg, melyet magas hőfokon ráégetünk az alapfémre (jelen esetben ezüstre), innen ered a "tűz" elnevezése is, régen fatüzelésű "kemencével" végezték ezt a munkát az ötvösmesterek. A tűzzománc anyagában előfordulhatnak légzárványok és apró elszíneződések, melyek nem befolyásolják a használati értéket. A tűzzománcos ékszereket nem ajánlott tisztítófolyadékba helyezni, mert az károsíthatja a zománc felületét.

Additional features
Value 1 21 cm
Value 2 700 gr.
Value 3 10 person
Value 4 14 cm
Value 5 plastic

Sed velit quam, auctor id semper a, hendrerit eget justo. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Duis vel arcu pulvinar dolor tempus feugiat id in orci. Phasellus sed erat leo. Donec luctus, justo eget ultricies tristique, enim mauris bibendum orci, a sodales lectus purus ut lorem.

Sed velit quam, auctor id semper a, hendrerit eget justo. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Duis vel arcu pulvinar dolor tempus feugiat id in orci. Phasellus sed erat leo. Donec luctus, justo eget ultricies tristique, enim mauris bibendum orci, a sodales lectus purus ut lorem.

Write a review

Gyors szállítás

Rendeljen most!
 

Ezüst ékszerek

Ingyenes díszcsomagolással.
 

20 éves

szakmai tapasztalat
REA 2004. Bt. | 06-30-542-5598 | 4100 Berettyóújfalu, Tompa Mihály utca 3. Impresszum